על וירוס הפפילומה והחיסון נגדו

וירוס הפפילומה האנושי – Human Papilloma Virus או HPV בקיצור – הוא שם כולל לקבוצת וירוסים דומים. ידועים היום למעלה כ-150 זנים של וירוס הפפילומה, המסומנים במספרים. חלק מהזנים גורמים למחלות לא סרטניות – לדוגמה, זן 2 של הווירוס גורם ליבלות באצבעות הידיים. יבלות באיברי המין, הנקראות קונדילומות, נגרמות מזנים 6 ו-11. אולם, ישנה קבוצת זנים שהם בסיכון מוגבר לגרום להתפתחות מצבים טרום סרטניים ולסרטן.
קבוצת הזנים בסיכון גבוה של וירוס הפפילומה גורמים למרבית המקרים של סרטן צוואר הרחם, הפות, הנרתיק, פי הטבעת, חלל הפה והלוע אצל נשים, ומרבית מקרי סרטן פי הטבעת, הפין, חלל הפה והלוע אצל גברים.

ההדבקה נעשית דרך העור, במגע אינטימי צמוד. הדרך השכיחה ביותר להדבקה היא בקיום יחסי מין (גם יחסים אוראלים או אנאלים). משום שההדבקה היא דרך העור, אפשר להדבק גם ביחסי מין ללא חדירה, וגם אם היה שימוש בקונדום. הווירוס שכיח, ובמרבית המקרים ההדבקה חולפת ללא תסמינים ומבלי שהאדם בכלל מודע לה. אם הווירוס לא נעלם – הוא עלול לגרום למחלות שונות.

בשנת 2006 אישר ה-FDA (food and drug administration) האמריקאי את החיסון נגד וירוס הפפילומה. אישור זה ניתן לאחר שנים של פיתוח וניסויים. חשוב לציין כי החיסון לא מכיל את הווירוס עצמו אלא חלבונים ספציפיים מבודדים, וכך אינו גורם להדבקה במחלה. מטרת החיסון היא הפחתת מספר מקרי סרטן וטרום-סרטן הקשורים לווירוס הפפילומה. החיסון הקיים כיום בשוק הוא חיסון גרדסיל 9, המחסן נגד 9 זנים של הוירוס: זנים 16 18, שהם השכיחים ביותר בנגעים טרום סרטניים וסרטניים, זנים 31,33,45,52,58 הקשורים אף הם למצבים סרטניים וטרום סרטניים, וזנים 6 ו-11 הגורמים ליבלות (קונדילומות), ואינם קשורים לסרטן.

איגודי בריאות אמריקאים פרסמו לראשונה המלצות למתן שגרתי של החיסון בשנת 2006. מאז מתפרסמים מדי פעם עדכונים של ההמלצות האלו בהתאם לתוצאות מחקרים שממשיכים להתבצע, וכן בהתייחס למעקב אחר תוצאות מתן החיסון באוכלוסיות. למשל, ההמלצות הראשונות לא כללו המלצה לחסן גברים היות והמחקרים הראשונים בדקו בעיקר נשים. בהמשך הורחבו המחקרים וההמלצות שונו בהתאם.
בכל הארצות בהן החיסון ניתן באופן שגרתי, נצפתה ירידה משמעותית בשיעור נגעים טרום סרטניים הקשורים ל-HPV. בשנים האחרונות נצפתה לראשונה גם ירידה בשיעור מקרי סרטן פולשני – בשל משך הזמן בין ההדבקה להתפתחות סרטן.

ההמלצות העדכניות (נכון ל-2021) המתפרסמות באתר ה-CDC center for disease control and prevention הן:
1. מתן שתי מנות חיסון בתוך 6-12 חודשים לנערות ונערים בני 9-14.
2. מתן 3 מנות חיסון בתוך 6 חודשים לבנים ובנות מעל גיל 15, ולבעלי הפרעה בתפקוד מערכת החיסון בכל גיל.
3. החיסון מומלץ לנשים וגברים עד גיל 45.
4. החיסון מומלץ וחשוב לנשים וגברים עם הפרעה בתפקוד מערכת החיסון, אם מולדת או כתוצאה מתרופות או טיפולים.

תופעות לוואי וסיבוכים –
לכל חיסון או תרופה ייתכנו תופעות לוואי או סיבוכים. תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן קלות וחולפות מאליהן: חום, כאבי ראש, בחילה, כאבי שרירים, כאב או אודם באיזור מתן הזריקה. באופן כללי, מתן חיסון עלול לגרום לתופעות אלרגיות, גם חמורות, ואם ידוע לך על רגישות למוצרים מסויימים או תגובה אלרגית לאחר קבלת חיסון בעבר עלייך להודיע על כך לפני מתן החיסון.
במחקרים גדולים נבדקו גם תופעות לוואי חמורות ונדירות יותר – לא נמצא הבדל בין נשים שקיבלו חיסון וכאלו שלא קיבלו בשכיחות תופעות של קרישיות דם, מחלות אוטו אימוניות, תופעות נוירולוגיות ותמותה.בשנים האחרונות נמצא כי מתן החיסון גם לאחר זיהוי ממצא טרום סרטני – מפחית את שיעור ההישנות של מצבים טרום סרטניים ולכן מומלץ לבצעו גם אם כבר ידוע על הדבקה.
חשוב לציין את מגבלות החיסון – בהיותו חיסון שמחסן מפני זנים מסוימים של וירוס הפפילומה, האפקטיביות שלו במניעת מחלות שמקורן בזנים פחות שכיחים – נמוכה יותר. גם לנשים שחוסנו מומלץ לבצע בדיקות סקר שגרתיות – בדיקת נשאות ל-HPV, המחליפה את בדיקת הפאפ שהיתה נהוגה עד לאחרונה, והמומלצת לביצוע אחת ל-3 שנים בין הגילאים 25-65.

====================================================================

מקורות:

1. https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine.html
2. https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html
3. HPV vaccines – their pathology-based discovery, benefits and adverse effects. Nicol et al. Annals of diagnostic pathology, 2015
4. Ten years of HPV vaccines: State of art and controversies. Angioli et al. Critical reviews in oncology/hematology, 2016.
5. Human papillomavirus vaccination guideline update: American cancer society guideline endorsement. Saslow et al. CA A cancer journal for clinicians, 2016.